Friskis kommer till Nässjö

3 min läsning Publicerad 29 januari 2021

Idag avslöjade Friskis att de etablerar sig i Nässjö. Gymkedjan ska flytta in i Sportkompaniets aktivitetshall som planeras stå färdig i september 2021. ”Vi som gymaktör öppnar lite senare, i januari 2022, men redan i höst kan man köpa gymkort för specialpris”, säger Johan Thor, verksamhetschef för ett flertal Friskis-anläggningar i Småland.

Från vänster står Åsa Bellander, platschef på Sportkompaniet, Anna Arlbrandt, vd på Byggkompaniet och Emilia och Johan Thor från Friskis.

I höstas blev det klart att Byggkompaniet bygger en aktivitetshall vid Sörängsrondellen. Precis bredvid deras nybyggda huvudkontor på Bockängsgatan 7. Hallen kommer bli 3884 kvadratmeter stor och kallas för Sportkompaniet. Av dessa 3884 kvadratmeter kommer Friskis att nyttja 1100 kvadratmeter.

– Vi har under en längre tid känt att det har saknats ett Friskis i Nässjö och därför är vi väldigt glada över att kunna berätta att vi nu kommer, säger Johan Thor. Sportkompaniets verksamhet passar oss som handen i handsken och vi ser en jättestor möjlighet till samverkan som kommer att gynna våra medlemmar och hallens övriga kunder, fortsätter han.

Förutom Friskis kommer hallen inrymma fyra padelbanor, ett café, fyra behandlingsrum, ett konferensrum, fyra löparbanor om 74 meter, en längdhoppsgrop, en kastvägg, en läktare, flera omklädningsrum, bastu och mera.

– Vi är inte helt klara med allt innehåll i hallen ännu, säger Anna Arlbrandt, vd på Byggkompaniet. I nuläget har vi kontakt med ett flertal föreningar som är intresserade av att samarbeta med Sportkompaniet och tillsammans med dem tittar vi på hur vi kan anpassa hallen ytterligare, fortsätter hon.

– Hallen är till för alla, privatpersoner, föreningar och företag och det kommer att gå att nyttja hallen i sin helhet, säger Åsa Bellander, platschef för Sportkompaniet. Vi kommer bland annat erbjuda halv- och heldagskonferenser. I caféet kommer vi sälja lättare fika och bokningsbar lunch. Så om man är ett företagsgäng kan man ha sitt möte i en av konferenssalarna, ta en lunch och sedan gymma eller spela padel. Det kommer också vara möjligt att ta en frukostpadel eller lunchpadel. För att inte nämna att man som massör eller exempelvis sjukgymnast kan hyra ett av våra behandlingsrum och sedan ta med sin klient till gymmet. Möjligheterna är oändliga, fortsätter hon.

De ska rekrytera ett 20-tal gruppträningsinstruktörer

Satsningen på den nya aktivitetshallen kommer att innebära nya arbetstillfällen i Nässjö. Förutom Åsa Bellander har Byggkompaniet anställt Mikael Stålhandske som padelansvarig. Friskis kommer även i sin tur anställa minst en personlig tränare och rekrytera ett flertal gruppträningsinstruktörer.

– Friskis är inte bara ett gym, utan också en idrottsförening. Till skillnad mot många andra gymaktörer anställer vi inte våra gruppträningsinstruktörer, utan vi drivs istället av ideell kraft, säger Johan Thor.

– Vi tycker det är viktigt att våra instruktörer inte kommer för pengarnas skull, utan för att de brinner för träning och vill utvecklas som person, säger Emilia Thor, träningschef för det blivande Nässjögymmet och ett flertal andra Friskis-anläggningar i Småland. Som instruktör får man betald utbildning, gratis gymkort och håller i en till två pass i veckan, fortsätter hon.

När börjar ni rekrytera gruppinstruktörer?

– Vi kommer att rekrytera i två omgångar, först i maj månad sedan någon gång under tidig höst. Eftersom vi vill att man ska hinna gå klart sin utbildning innan vi öppnar i januari är det viktigt att vi rekryterar i tid, svarar Emilia Thor.

Satsning på 30-35 miljoner kronor

Aktivitetshallen kommer att kosta Byggkompaniet totalt 30-35 miljoner kronor.

– Hallen ska bli ett hus fullt av liv, rörelse och glädje för alla människor. Vi tror denna typ av satsningar har efterfrågats och saknats en längre tid i Nässjö och vi hoppas att Nässjöborna ser fram emot öppningen lika mycket som vi, avslutar Anna Arlbrandt.