Företagsklimatet avgjorde när CEOS Fritzoe valde Nässjö

3 min läsning Publicerad 27 maj 2024

Lättillgänglig industrimark och det visade intresset från Nässjö kommun och Nässjö Näringsliv var avgörande när CEOS Fritzoe valde att flytta till Nässjö. Och nu står anläggningen klar – samtidigt som man investerar ytterligare 20 miljoner i produktionen.

 • data-srcset

  Marknadskoordinator Marina Skiöld och vd Carl-Johan Dalin i trappan som även används som mötesrum, allt tillverkat i CEOS Fritzoes egna material förstås.

 • data-srcset data-srcset

  Köket i lunchrummet är ett enda stort showroom för CEOS Fritzoes olika material berättar vd Carl-Johan Dalin och marknadskoordinator Marina Skiöld.

 • data-srcset data-srcset

  CEOS Fritzoe levererar skivmaterial till Ragnars i Forserum som i sin tur har levererat skrivborden.

  +14
 • data-srcset

  Namnskyltarna till kontoren är förstås egentillverkade…

 • data-srcset

  …liksom skyltarna till toaletterna.

 • data-srcset

  Sofforna i lunchrummet är som många andra möbler platstillverkade av eget material – dessutom försedd med logotyp. SIBAB i Hjo har tillverkat.

 • data-srcset

  Atriumtrappan är tillverkad i CEOS Fritzoes egna material och används även som mötesrum.

 • data-srcset

  Stilren kaffepaus i en av de många öppna sociala ytorna.

 • data-srcset

  Trallen i Acoia på den långsträckta terrassen kommer, förstås, från CEOS Fritzoe.

 • data-srcset

  Det stora nybyggda lagret har plats för expansion.

 • data-srcset

  Plockroboten i produktionen effektiviserar hanteringen.

 • data-srcset

  Jozo Krijan i snickeriet.

 • data-srcset

  Alina Marin hanterar skivmaterial.

 • data-srcset

  I Nässjö lagerhålls ett stort antal träprodukter.

 • data-srcset

  Andreas Ericson och Elton Bardhi förbereder en leverans.

 • data-srcset

  Elton Bardhi förbereder en leverans.

 • data-srcset

  Bambu är ett av alla de träslag som CEOS Fritzoe levererar till sina kunder.

 • Se alla bilderna från den nya kontoret och lagret

Det har gått i raketfart. Spaden för CEOS Fritzoes nya huvudkontor sattes i jorden våren 2023. Inflyttningen av produktionen började redan i vintras och nu är allt på plats: produktion, lager och administration. Verksamheten har flyttats från de tidigare lokalerna i Forserum, men man har också flyttat hit sina lager från Göteborg och Norrköping. Viss administration finns kvar i Norrköping, liksom de säljande medarbetare som utgår från sina hemorter runtom i landet.

– På det här sättet kan vi ge marknaden en bättre och effektivare service. För oss var det också en viktig hållbarhetsfråga eftersom vi hade mycket transporter mellan våra olika lager, säger vd Carl-Johan Dalin.

Samarbetsviljan avgjorde

Själva fastigheten ägs och förvaltas av ett Fritzoe Eiendom, ett dotterbolag till CEOS Fritzoes norska ägare. CEOS Fritzoe hyr alltså lokalerna av sitt systerbolag.

Att norrmännen valde att bygga just i Nässjö var inte en slump.

– Vi tittade brett i en lämplig omkrets från Forserum. I Nässjö fanns ledig mark och ett utmärkt logistikläge. Det som slutligen fällde avgörandet var det visade intresset från Nässjö kommun och framför allt från Nässjö Näringsliv, säger Carl-Johan Dalin:

– Det lyftes faktiskt också nu när vi summerade projektet med Fritzoe Eiendom. Från deras sida ser man just samarbetet som en av de stora framgångsfaktorerna och tycker att kontakten med kommunen och Nässjö Näringsliv har varit outstanding. Det här var Fritzoe Eiendoms första fastighetsetablering utanför Norge och i det läget är det naturligtvis viktigt att man får en positiv respons och känner sig trygg i samarbetet.

Investerar 20 miljoner

CEOS Fritzoe är Sveriges ledande leverantör av träbaserat skivmaterial, massivträ, laminat, kantlister och högkvalitativa träprodukter för utomhusmiljö. Kunderna finns främst inom snickeri-, inrednings-, köks- och möbelindustrin. Med de nya lokalerna ökar man kapaciteten ordentligt, samtidigt som man skapar förutsättningar för framtida expansion.

– För tre år sedan investerade vi 20 miljoner i produktionen i Forserum och nu gör vi ytterligare en investering i samma storleksklass, avslöjar Carl-Johan Dalin.

I dag har CEOS Fritzoe i Nässjö cirka 45 medarbetare inklusive tillfällig personal. Alla medarbetare i Forserum har valt att flytta med.

– Just nu är det inte aktuellt med några nyanställningar men vårt hyresavtal med Fritzoe Eiendom sträcker sig långt framöver, så vår satsning här i Nässjö är långsiktig.

Fokus på hållbarhet

CEOS Fritzoe driver ett ambitiöst hållbarhetsarbete – något som går som ett grönt stråk genom hela verksamheten. Den nya byggnaden är hållbarhetscertifierad enligt BREEAM Excellent med högt ställda krav. All inredning är tillverkad av svenska leverantörer och så långt som möjligt har man valt att anlita sina egna kunder, berättar marknadskoordinator Marina Sköld som tillsammans med kollegan och affärsutvecklaren Stefan Erlandsson har ansvarat för själva inredningsprojektet:

– Vi har bland annat möbler från Swedese i Äng och Karl Andersson & Söner i Huskvarna. Våra specialdesignade och platsbyggda möbler har tillverkats av SIBAB i Hjo, som bland annat ligger bakom sofforna, köksön, kaffebänk och siten i personalmatsalen. Ragnars i Forserum har producerat alla kontorsmöbler och mötesbord. Och gardinerna är sydda och monterade av Textilhuset här i Nässjö! 

20 000 kvadrat showroom

Faktum är att hela byggnaden fungerar som ett enda stort showroom för CEOS Fritzoe – från kontoret ända ut på lagret, förklarar Marina Skiöld.

– Möblerna och inredningen är tillverkade av material som vi tillhandahåller marknaden, från skivmaterialet i skrivborden, träet i möbler och inredning till trallen på terrassen.

Även lagret har funktionen av ett showroom där man kan se imponerande virkestravar med allt från fur och ek till douglasgran.

– Vi har showrooms även på Vallgatan i Göteborg och i Studio B3 i Stockholm. Men vi kommer att använda anläggningen i Nässjö för att visa upp hela vår imponerande bredd. Det blir många gäster i Nässjö framöver!   

Nässjös logistikläge driver produktion och transporter

Nässjös konkurrenskraftiga logistikläge erbjuder produktions- och logistikföretag en strategisk utgångspunkt där man effektivt når hela Norden och vidare ut i Europa. Närheten till stambanan, kombiterminalen, Riksväg 40 samt god tillgång på industrimark gör det attraktivt att etablera sig. Det här är några av satsningarna som har byggt Nässjös logistikläge:

2024
CEOS Fritzoe nya huvudkontor med produktionsslokaler och centrallager står klart.
Trafikverket beslutar att utöka sitt centrallager i Nässjö.
Trafikverket Fordonsresurser beslutar att öppna depå i Nässjö.
Krösatågens nya tågdepå invigs. Härifrån servas Krösatågstrafiken i fyra län.

2023
Höglands Logistik utökar med 10 000 kvadratmeter.

2021
Trafikverket och Jernhusen satsar 10 miljoner kronor på en ny järnvägsanslutning till Nässjö kombiterminal för ett Formel 1-upplägg med internationella skyttlar.
Industrilås påbörjar byggnationen av nya produktionslokaler.
Nordic Gateway och Lagerservice satsar i Nässjö och bygger nya lokaler.