ER Bil sätter omsättningsrekord

2 min läsning Publicerad 23 maj 2024

När bilhandeln står och stampar går ER Bil i Nässjö som tåget. Under våren satte man omsättningsrekord. Orsaken? ”En bra deal med Honda och kunder med sunt bondförnuft”, säger företagets grundare och VD Kjell Carlsson.

ER Bil sätter omsättningsrekord
Juvelen i kronan – en Honda CRV plug-in laddhybrid. Modellen som han även kör själv.

22 miljoner. Det är vad ER Bils omsättning landade på i mars månad.

– Det är rekord, den största omsättningen hittills i familjeföretagets 20-åriga historia, säger en glad Kjell Carlsson och konstaterar att det är en välkommen vändning efter att det ”varit lite neråt” mellan december och februari. Men inga framgångar kommer utan ansträngning. Gänget på ER Bil har jobbat hårt.

56 elbilar på ett bräde

Allt började med att Hondas centralagentur erbjöd specialpriser på elbilar med privatleasing i tre år.

– Det var ett väldigt bra erbjudande tyckte vi, så vi slog till på 56 stycken som vi sålde, allihop. Det resulterade i sin tur i en rad fina inbyten och en begagnatförsäljning på 60 bilar under samma månad, berättar Kjell

Succén var ett faktum och även de sista fyra veckorna har varit jättebra på både begagnat och nytt, säger Kjell Carlsson som tror att marknaden nu äntligen har vänt för dyrare kapitalvaror.

– Vi befinner oss fortfarande i en lågkonjunktur och folk har det fortsatt tufft. Men jag tror också att många har accepterat de högre kostnaderna och en del av dem väljer att prioritera bilen.

Enligt Kjell har han också lyckan att ha rätt kunder.

– Folk på Höglandet har sunt bondförnuft. De tänker ekonomiskt, agerar försiktigt och sparar. Det finns en soliditet i botten och vill eller måste man byta bil så kan många göra det. 

Verkstaden ett starkt kort

De mångåriga framgångarna för ER Bil bygger enligt Kjell Carlsson på långsiktighet.

– Eftersom vi är ett familjeföretag och inte har några aktieägare att ta hänsyn till så kan vi alltid tänka långsiktigt. Att kundens nya bil ska vara lätt att sälja även när det är dags att byta bil om tre år. Då rullar affären på.

En annan framgångsfaktor är att man har satsat på verkstaden.

– 15 av våra 23 medarbetare finns på verkstaden. Vi har väldigt duktiga mekaniker och har valt att specialisera oss på få bilmärken vilket gör att vi verkligen kan bilarna. Det uppskattas av kunderna.

Så, hur ska man tänka som företagare om man behöver bil just nu?

– Det absolut bästa för en företagare är förstås en skåpbil och den ska man fullservice-leasa på tre år. Då är det bara att betala hyra i form av en månadskostnad i tre år och lämna tillbaka. Fullservice-leasing är bra även för privatpersoner.

Så vad kör bilhandlaren själv?

– Den dyraste Hondan. Det är vad Skatteverket räknar med att jag kör ändå, så då får det bli en sådan. En Honda CRV plug-in laddhybrid. Och ja, jag är jättenöjd!