De vill hjälpa andra att hitta resmål på landsbygden

2 min läsning Publicerad 12 juni 2020

Att hemestra, alltså att semestra nära hemmet, är en högaktuell trend i år. Men hur hittar man till alla guldkorn på landet? Det nystartade nätverket Kreativa Mylla har tagit fram en karta som visar vägen.

Hanna Björklund och Maria Lagneby håller upp kartan som lanserades för bara några veckor sedan.

Förra året startades Kreativa Mylla – ett nätverk för företagare som verkar inom besöksnäringen på landsbygden mellan Nässjö, Eksjö och Aneby. Syftet med nätverket är att tillsammans stärka varandra och platsen man verkar på.

– Det finns flera aktiva föreningssamarbeten i bygden, men inte något starkt företagssamarbete, vilket har saknats. Så förra året var vi några som tog initiativet att starta Kreativa Mylla, säger Maria Lagneby, medlem i nätverket och projektledare för kartan.

Maria är yogainstruktör och hyr ut sjöstugor på Grimsbergs gård utanför Skullaryd. En annan medlem i nätverket är Hanna Björklund som äger och driver butik botanik. En blomsteraffär i en gammal ladugårdslada i Mjölarp.

– Att ta fram en karta över vårt område har varit ett sätt för oss att både lära känna varandra i nätverket och platsen vi verkar på, säger Hanna. Även fast jag är uppvuxen i Mjölarp och har bott här i större delen av mitt liv, finns det väldigt många intressanta och spännande platser och verksamheter som jag inte ens har hört talas om, fortsätter hon.

Över 60 platser att upptäcka

Kreativa Mylla har tagit fram kartan tillsammans med Eksjö, Aneby och Nässjö kommuner, där Nässjö kommun varit projektägare. Finansiering har man fått från Astrid Lindgrens Hembygd och man har tagit tillvara på de krafter som finns i nätverket. Hanna Björklund har illustrerat och Maria, med flera, har letat fram information om platserna.

– Kartan är perfekt för alla som vill hemestra i sommar. En vägledning för alla som vill uppleva sin hembygd och hitta nya guldkorn, säger Hanna.

– Vi hoppas att kartan ska leda till att företagen får fler besökare. Att fler ska kunna leva på sina verksamheter ute på landet och att personer som drömmer om att öppna en gårdsbutik, stuguthyrning eller dylikt, vågar ta steget, tillägger Maria.

Totalt finns 65 resmål på kartan som man har delat upp i kategorierna uppleva, handla, boende och bad. Här tipsar man om bland annat Åsens by, Ryssby Glass, Högagärde Fårgård, Askeryds Stenbrott, Topperyd bed and breakfast och Nina i boastugan.

– Jag är övertygad om att det finns fler spännande platser att besöka utöver de 65 vi har med på kartan. Man får jättegärna höra av sig till oss om sina smultronställen, det tar vi tacksamt emot, säger Maria.

Om man skulle vilja ha kartan, var hittar man den då?

– Den finns både hos oss på butik botanik och Grimsbergs gård. Den finns även hos Skullaryds Älgpark, Skärsjöhäst och Lövhult samt turistbyråerna i Nässjö, Eksjö och Aneby, svarar Hanna Björklund och Maria Lagneby.