CEOS investerar 16 miljoner i produktionen

3 min läsning Publicerad 26 januari 2021

Mitt under den pågående pandemin har CEOS beslutat att satsa rejält på maskinparken i Forserum. ”Detta är vår största investering på många år, om inte den största vi gjort på anläggning någonsin”, säger Carl-Johan Dalin, vd.

Fredrik Stamming och Carl-Johan Dalin på CEOS produktion i Forserum.
Fredrik Stamming och Carl-Johan Dalin på produktionen i Forserum.

CEOS är en marknadsledande distributör av träbaserat skivmaterial och massivträ till svensk snickeri-, inrednings- och möbelindustri. Under de senaste åren har inte bara distributionen varit en väsentlig del i verksamheten, utan även produktionen. Därför har man nu valt att förstärka anläggningen i Forserum med två nya toppmoderna maskiner.

– Vi har köpt in en helt ny presslinje och en stor formatsåg som kommer att levereras till sommaren och vara fullt driftsatta under hösten. Idag har vi tre stycken sågar och en press. Två av sågarna kommer att ersättas av den nya formatsågen, säger Fredrik Stamming, logistikchef på CEOS, och fortsätter:

– Produktionen är en väldigt viktig del i vårt helhetserbjudande. Initialt var det en tjänst vi hade för att ge lite extra service till våra kunder, men med åren har den blivit allt mer central för verksamheten. Av våra köpande kunder idag nyttjar omkring 20-25% produktionen och vi ser att den siffran kommer att öka.

Vilken betydelse kommer de nya maskinerna ha för företaget?

– Med de nya maskinerna får vi större kapacitet och kapabilitet, vilket gör att vi kan ta emot ännu fler kunder och bredda vårt utbud, svarar Carl-Johan Dalin, vd. Vi moderniserar och effektiviserar även våra tillverkningsprocesser och investerar samtidigt i ett optimeringsverktyg som kommer att hjälpa oss att planera och optimera för maximal materialutnyttjande, fortsätter han.

– Vi kommer även passa på att samla maskiner till en hall för att minska körsträckorna både för produktion och lager, tillägger Fredrik Stamming.

Jozo Krijan är en av flera som jobbar på produktionen hos CEOS. Företaget har drygt 80 anställda, varav 64 finns i Forserum.

Satsningen öppnar nya affärsmöjligheter inom koncernen

Sedan 2006 har det norska bolaget Treschow-Fritzøe ägt CEOS och det är också ägarna som står bakom satsningen i Forserum.

– Det är väldigt rolig att våra ägare väljer att satsa på oss och gå in i dessa typer av investeringar mitt under den rådande pandemin, säger Carl-Johan Dalin. I koncernen finns det en hel del företag som sysslar med liknande verksamheter och har samma behov som vi, att utöka produktionen, men Treschow-Fritzøe valde att investera i Forserum och låta de andra bolagen nyttja vår produktion, vilket kan leda till en väldigt positiv utveckling för oss, fortsätter han.

CEOS har tillsammans med ägarna även beslutat att avyttra sitt lager i Göteborg.

– Idag finns vi med försäljningskontor och lager i Forserum, Norrköping, Skellefteå och Göteborg. Under de senaste månaderna har vi förbättrat vår lagerstyrning, vilket resulterade i att vi kommer lägga ned vårt lager i Göteborg och svälja det behovet på våra andra befintliga lager istället, säger Carl-Johan Dalin.

CEOS har ordentligt med lager i Forserum, 18 000 kvadratmeter. ”Med våra andra lager har vi totalt 30 000 kvadratmeter”, säger Fredrik Stamming.

Förra årets utmaningar och framtidens utsikter

Som så många andra bolag fick även CEOS smaka på 2020:s många utmaningar.

– Vi är nöjda med 2020 med tanke på att det var ett pandemiår, men vi skulle inte vara nöjda med utvecklingen om vi inte hade haft en pandemi. Vi befinner oss i svåra tider och än så länge vet vi inte hur Covid-19 kommer att påverka våra kunder på lång sikt. Oavsett hur framtiden ser ut lämnade vi 2020 bättre än vad vi vågade önska, vilket är ett positivt tecken och hittills har det nya året börjat väldigt bra och vi har fler investeringar inplanerade, avslutar Carl-Johan Dalin.