CEOS flyttar till Nässjö – En stor, långsiktig investering

3 min läsning Publicerad 10 oktober 2022

CEOS har idag sina kontor och produktion utspritt över Sverige. Nu samlar de verksamheten från Forserum, Norrköping och Göteborg i en nybyggnation i Nässjö. Det blir en väsentlig investering i ett modernt nybygge.

CEOS startades för snart 100 år sedan i Nässjö kommun av Carl-Oskar Karlsson och är idag marknadsledande inom försörjning av träbaserat skivmaterial och massivt trä till den svenska snickeri-, inrednings- och möbelindustrin. De senaste åren har bolaget utvecklats positivt gällande både omsättning och resultat, där 2021 blev ett rekordår.

Carl-Johan Dalin, vd för CEOS, i deras lager i Forserum.

Kommer erbjuda bättre service

Carl-Johan Dalin, vd på CEOS sedan tre år tillbaka, berättar att det har varit en speciell tid med pandemin, men att ägarna alltid haft fokus på långsiktighet.

Under en tid har företaget upplevt att deras spridda lager hämmar servicegraden. De ville därför hitta en lösning för att erbjuda sina kunder bättre service, vilket resulterade i att samla verksamheten på ett ställe.

– Vi hade expanderat färdigt här (i Forserum) nu, vi behöver något nytt för att kunna växa mer, säger Carl-Johan.

CEOS idéritning för framtida kontor & lager.

En stor investering

Ett systerföretag till CEOS, Fritzøe Eiendom AB, står bakom nybyggnationen, vilket blir deras första investering utanför Norge.

Möjligheten att säkra bra jobb i ett modernt bygge för vårt systerbolag kommer vara viktigt i detta projekt. Vi kommer också fokusera på det bästa miljö- och energilösningarna. Vi tackar både Nässjö Näringsliv och Nässjö kommun för ett otroligt positivt mottagande och ser fram emot att genomföra detta projekt, säger Petter Falkgård Andersen, vd för Fritzøe Eiendom.

Den ungefär 20 000 kvadratmeter stora byggnaden är en förhållandevis stor investering för Fritzøe Eiendom och ett stort åtagande av CEOS som kommer hyra fastigheten under minst 10 år framöver. CEOS hoppas det ska vara klart för inflyttning vid årsskiftet 2023/24.

– Det är en stor investering och satsning från våra ägare, vilket är väldigt roligt. Att det sedan blev på ”hemmaplan” i Nässjö känns extra roligt, säger Carl-Johan.

Långsiktighet, modernt och miljövänligt

Byggnaden planeras bli ungefär 14 meter hög med kontor i tre våningar, mer modern, digitaliserad och effektiv.

– Vi kommer ge våra medarbetare en bättre arbetsmiljö samtidigt som vi når en mer rationell hantering på lagret och i produktionen. Dessutom får vi bättre förutsättningar att få ihop teamet bättre och arbeta vidare med vår utveckling, säger Carl-Johan.

Då långsiktighet är högt värderat hos CEOS & Fritzøe Eiendoms ägare värderades storleken på tomten högt. Den 80 000 kvadratmeter stora marken i Norrboda erbjuder goda expansionsmöjligheter för framtiden.

Även miljö & hållbarhet är högt på agendan. Byggnaden som uppförs kommer vara BREEAM-klassificerad och taket kommer förses med en rejäl solcellsanläggning. BREEAM (BRE environmental Assessment Method) är ett miljöcertifieringssystem som används för att certifiera nyproducerade byggnader och bedöms inom ett antal områden, så som energianvändning, inomhusklimat och avfallshantering.

Nässjö ger bra möjligheter

Det krävdes mycket förarbete för att hitta den bästa lokaliseringen som ger företaget bra möjligheter ut mot kund och bra logistiska lösningar. Till slut landade det i Nässjö:

– Ur ett logistiskt perspektiv är Nässjö mycket bra beläget. Rent geografiskt når vi nära på optimal närhet till vår sammantagna marknad. Dessutom ger närheten till järnväg goda möjligheter till hållbara och effektiva transporter både nu och framgent, säger Carl-Johan.

Arbetet har inneburit ett nära samarbete mellan CEOS och Fritzøe Eiendom men även med Nässjö Näringsliv AB.

– Jag vill verkligen understryka hur god support vi fått från Nässjö Näringsliv redan från start i detta arbete. Tillsammans med tillgången av bra tomter har den snabba och positiva hanteringen varit väldigt värdefull och viktig för oss, avslutar Carl-Johan.