Cellwood stärker sin position genom förvärv och nylansering

3 min läsning Publicerad 27 april 2021

Cellwood Machinery i Nässjö har förvärvat Metrans och lanserat en ny skruvpress som ökar konkurrenskraften på stora projekt. ”Vi har lyckats vinna projekt för 70 miljoner kronor den senaste månaden tack vara den nyutvecklade skruvpressen”, säger Johan Göth, säljchef.

Det händer mycket hos Cellwood Machinery! Utöver förvärv och nylansering, har de investerat i ett nytt styrsystem i sin provanläggning, tagit fram ett nytt utförande av maskinen dispergator och förvandlat sin slipanläggning till en maskinhall. På bild syns Kaj Trymell, Henrik Lefvert och Johan Göth i hallen.
Den 14 april planerades invigning av den nya maskinhallen, men på grund av det rådande smittläget för Covid-19 hölls istället en liten ceremoni med bara några få medarbetare från Cellwood Machinery och representanter från Nässjö Näringsliv. På bild syns Kaj Trymell, försäljningsingenjör på Cellwood, klippa bandet tillsammans med Claes Johansson, vd på Nässjö Näringsliv.
Metrans tillverkar hanteringsutrustning för massa- och pappersindustrin. De har bland annat utvecklat transportband för pappersbalar och löst papper.
”En dispergator finfördelar smutspartiklar i återvinningsprocessen av papper”, säger Henrik Lefvert.

Metrans, som utgår från Göteborg, är ett av Skandinaviens ledande bolag inom balhantering och utskottshantering för pappersbruk. Företaget har tidigare samarbetat med Cellwood som nu valt att förvärva bolaget.

Förvärvet gäller från den 1 mars 2021 och innebär att Cellwood stärker sin ledande position ytterligare inom den globala massa- och pappersindustrin.

– Metrans är ett stabilt, välskött bolag med ett starkt varumärke. Nu blir vårt befintliga erbjudande ännu bättre och bredare, samtidigt som vi utvidgar med fler produktområden. Vi är väldigt nöjda och glada över förvärvet, säger Henrik Lefvert, vd på Cellwood Machinery.

Metrans kommer att fortsätta som ett fristående bolag i Cellwood och ha stor betydelse för Nässjöbolagets framtida utveckling.

– Förvärvet ger oss goda förutsättningar att växa och öka vår volym, vilket kommer att leda till nya arbetstillfällen på sikt, säger Johan Göth, säljchef.

– Idag är vi totalt 45 medarbetare inom Cellwood, med förvärvet växer vi med ytterligare två personer och vi siktar på att anställa en ingenjör till Nässjökontoret som kommer att vara vår lokala expert på Metrans produkter, fortsätter han.

Experter på returpapper

Cellwood Machinery är en världsledande leverantör av dispergeringssystem och andra produkter som används inom massa- och pappersindustrin. Dispergering är en metod för finfördelning av föroreningar i papper till en icke-synlig storlek och används på returpappersbruk runt om i världen.

Under en treårsperiod har Cellwood utvecklat större maskiner i dispergeringssystemet då efterfrågan på ökat tonnage växer på marknaden och försäljningen har gått bättre än förväntat.

– Vi har hittills sålt fem exemplar av den nya skruvpressen, lika många av den nya dispergern vilket sammanlagt ger oss en orderingång på 73 miljoner kronor inom loppet av en månad, säger Johan Göth och fortsätter:

– Än så länge är det vår största order i år och en av våra tio största orders någonsin.

Ny maskinhall

I dagarna blev Cellwood Machinery klar med renoveringen av sin gamla slipanläggning.

– Istället för att låta ytan stå oanvänd, beslutade vi oss för att göra om slipanläggningen till en maskinhall där vi kommer montera och testköra axelpaket till dispersers samt renovera och serva maskiner, säger Kaj Trymell.

Den 14 april invigdes den nya maskinhallen med bandklippning.