Butiksägare får stipendium för ledarskapsutveckling

2 min läsning Publicerad 10 januari 2022

Marie Ekelund, Nilssons blommor, och Hanna Zeer, Textilhuset, har tagit emot ett stipendium från Karin och Lars Axeheims stiftelse för att gå en kurs i ledarutveckling.

Hanna Zeer(till vänster) och Marie Ekelund(till höger) vid mottagandet av stipendium från Karin och Lars Axeheims stiftelse. I mitten står Lars Axeheim.

Ledarskap och butiksutveckling är något av en färskvara som behöver uppdateras regelbundet. Det menar såväl Marie Ekelund som Hanna Zeer, som ser fram emot att gå Codeqs utbildning Produktionsledarprogram/Ledarutveckling. Det är Karin och Lars Axeheims stiftelse som möjliggör för de båda butiksägarna att vidareutbilda sig.

– Jag är ganska ny som ledare, det är två år sedan jag tog över butiken. Jag är jättetacksam över detta, det ska bli intressant och lärorikt att få vara med på den här kursen, säger Hanna Zeer, ägare av Textilhuset.

Karin och Lars Axeheims stiftelses ändamål är att främja utbildning för bland annat företagare och entreprenörer som skapat arbetstillfällen i Nässjö. Årligen delar de ut cirka 500 000 kronor till såväl unga som äldre som utbildar sig inom Nässjö kommun. Mottagarna verkar inom föreningsliv, skolan, socialförvaltningen samt som små och medelstora företagare. För Ekelunds och Zeers del innebär det möjligheten att gå Codeqs ledarutbildning, som ska ge personlig utveckling, trygghet i ledarrollen och kompetensutveckling. Utbildningen omfattar fem heldagar förlagt över fyra månader.

– Jag har drivit det Nilssons blommor ganska länge och har gått utbildningar innan. Det är som en färskvara, man måste alltid vidareutbilda sig. Det betyder jättemycket att den här stiftelsen finns, det betyder att vi småföretagare har chans att vidareutbilda oss. Jag hoppas att det ska leda till att man kan fortsätta med drivet lite längre och få energi att vidareutveckla butiken, säger Marie Ekelund.

Lars Axeheim, grundare av stiftelsen tillsammans med sin hustru Karin, vet av egen erfarenhet utmaningarna med att driva företag.

– Jag som har varit entreprenör hela mitt liv vet att det inte finns något roligare än att vara företagare. Men å andra sidan finns det inget annat som fordrar så mycket jobb som att vara företagare. Och då krävs det utbildning, vilket kan vara besvärligt för små företag att hinna med och att klara av rent ekonomiskt. Då har vi hjälp av Nässjö Näringsliv som genom sin kännedom om företagare kan tipsa oss. På det sättet har dessa två företagares behov kommit fram, säger Lars Axeheim