Tura i storaffär med E-motions

3 min läsning Publicerad 19 november 2019

Tura Scandinavias logistikcenter i Nässjö är mitt uppe i installationen av en toppmodern anläggning för automatisk sortering av paket i samarbete med Tenhultsbaserade E-motions. ”Vi är extremt glada över att kunna leverera vår lösning till Tura, det blir den första skarpa installationen av vårt system för e-handel och postorderföretag”, berättar Nils Brunke, vd på e-motions.

Nils Brunke är vd på e-motions som har levererat en ny, automatiserad sorteringsanläggning till Tura Scandinavia i Nässjö.
Alla paket passerar genom e-motions scanner där bland annat vikt och dimensioner registreras.

E-handelsbranschen har växt lavinartat de senaste åren och utvecklingen har gått framåt i en rasande fart. 

– Det ställer helt nya krav på företagen i branschen, och jag skulle vilja gå så långt som att säga att automation är en förutsättning för överlevnad, säger Nils Brunke.

Dagens konsumenter ställer krav på snabba leveranser och för att kunna leva upp till det måste e-handelsföretagen kunna skicka ordrar samma kväll som beställningen görs.

– För att detta ska vara möjligt måste e-handlaren kunna leverera färdigsorterade paket till sina distributörer, något som blir möjligt med vår lösning, förklarar Nils Brunke.

E-motions har samarbetat med Nässjö Näringsliv och bland annat genomfört en omfattande marknadsundersökning för att inventera marknaden.

– Vi fick värdefull hjälp att screena fram potentiella kunder i närområdet och vi har fått möjlighet att träffa flera bolag och presentera vårt koncept. Tura var det första företaget som nappade, men vi hoppas på fler ordrar i närområdet, säger Nils Brunke.

Tura var på jakt efter en modern, framtidssäkrad sorteringsutrustning för sin anläggning i Nässjö.

– Alternativet hade varit att köpa av en stor aktör i Europa. Men vi gillar korta ledtider och snabba kontakter och väljer gärna lokala leverantörer. E-motions kunde helt enkelt leverera det vi ville ha, säger Pär Eriksson på Tura Scandinavia. Trots att e-motions är nya i branschen så fick vi stort förtroende för dem, och vi är mycket nöjda så här långt, fortsätter Pär Eriksson.

E-motions som tidigare hette JRL Industriteknik har stor erfarenhet av att jobba med automation inom industrin och de har byggt många specialmaskiner åt sina kunder tidigare.

– De erfarenheterna är guld värda när vi nu lanserar vårt koncept för postorderföretag och e-handlare. Dessutom är många e-handlare vana vid en hög grad av automatisering, så det blir det ett naturligt steg att gå vidare med att automatisera i ännu högre grad, berättar Nils Brunke.

E-handelssystemet från e-motions är helt IoT-baserat (Internet of things, red. anm) och kan sömlöst kommunicera med kundens övriga system. Hjärtat i systemet är en slags scanner som alla paket passerar igenom.

– Där läser vi bland annat av paketets vikt och dimensioner, vilket sedan ligger till grund för vidare sortering. Det gör också att vi har 100 procent koll på paketet och kan ge löpande information till slutkunden om var paketet befinner sig, förklarar Nils Brunke.

Tidigare har den här typen av system krävt stora investeringar, men med e-motions lösning sänks trösklarna betydligt.

– Vårt system är modulärt uppbyggt vilket gör att man kan börja i liten skala och sedan bygga på det efterhand. Systemet vi installerar hos Tura kommer i ett första skede att kunna hantera ca 800 paket timmen, berättar Nils Brunke. Men kapaciteten är mycket högre än så, så det finns utrymme för Tura att växa med anläggningen, fortsätter han.

I skrivande stund är installationen hos Tura i full gång, och delvis redan i drift. Tanken är att den ny sorteringsanläggningen ska vara färdigt och i full drift till “Black Friday”.