Trafikverket satsar på nytt centrallager i Nässjö

2 min läsning Publicerad 12 mars 2024

Nu är det klart med ytterligare en storsatsning i Nässjö. Trafikverkets centrallager växer och ska flytta till nya lokaler. I dagarna går man ut med upphandlingen. ”Nässjö har ett mycket bra logistiskt läge för försörjning i Sverige”, säger avdelningschef Mats Karlsson.

Mats Karlsson är chef för Trafikverkets logistikavdelning i Nässjö som nu utökar verksamheten i nya lokaler. Det befintliga lagret till utmed bangården vid Höregölen.

Det är knökafullt i hyllorna på Trafikverkets centrallager i Nässjö. Nässjö är centrum för försörjning av material till järnvägen i Sverige och har så varit under lång tid. Verksamheten går tillbaka till 1930-talet men sedan 1988 ansvarar centrallagret i Nässjö för alla de artiklar som krävs för att underhålla och bygga järnvägen. Idag omfattar lagret cirka 16 000 artiklar på en yta av 30 000 kvadratmeter, inklusive utomhuslagring. Till avdelningen tillhör även en enhet i Sannahed mellan Hallsberg och Kumla, där lager av räler och spårväxelkomponenter samt produktion av långräler finns. Avdelningen har omkring 85 anställda, varav ett 70-tal i Nässjö. 

– Att vi är fullbelagda beror på ökade volymer tack vare satsningar på järnvägsinfrastrukturen. Vi har också fått in nya sortiment och hanterar mer begagnat material. Dessutom påverkar försörjningssituationen och omvärldsläget verksamheten, konstaterar Mats Karlsson.

Långsiktigt engagemang

Nya, större och rymligare lokaler måste till och därför har Trafikverket valt att gå ut med en hyresvärdsupphandling på ett större lager. Upphandlingen avser ett kontrakt på 15 år och lagret ska ligga i Nässjö. 

– Vi vill säkerställa en robust, tillförlitlig, effektiv och hållbar materielförsörjning under många år framöver. Nässjö har ett mycket bra logistiskt läge för försörjning inom Sverige och vi har under processen haft en mycket bra dialog med Nässjö Näringsliv, säger Mats Karlsson. 

Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson är glad över beskedet:

– Vi ser det som oerhört positivt att Trafikverket väljer att expandera sin lagerverksamhet i Nässjö – det är en spetssatsning för framtiden.

Hoppas på snabb process

Mats Karlsson hoppas på en snabb process:

– Vår förhoppning är att vi kan flytta in inom två till tre år. På sikt skulle flytten till större lokaler även kunna innebära fler arbetstillfällen, men det får framtiden utvisa.

Nässjös logistikläge driver produktion och transporter

Nässjös konkurrenskraftiga logistikläge erbjuder produktions- och logistikföretag en strategisk utgångspunkt där man effektivt når hela Norden och vidare ut i Europa. Närheten till stambanan, kombiterminalen, Riksväg 40 samt god tillgång på industrimark gör det attraktivt att etablera sig.

Det här är några av satsningarna som har byggt Nässjös logistikläge:

2024

Krösatågens nya tågdepå invigs. Härifrån servas Krösatågstrafiken i fyra län.

2023

CEOS Fritzoe påbörjar byggnationen av ny produktions- och centrallagerenhet och huvudkontor.

Höglands Logistik utökar med 10 000 kvadratmeter.

2021

Trafikverket och Jernhusen satsar 10 miljoner kronor på en ny järnvägsanslutning till Nässjö kombiterminal för ett Formel 1-upplägg med internationella skyttlar.

Industrilås påbörjar byggnationen av nya produktionslokaler.

Nordic Gateway och Lagerservice satsar i Nässjö och bygger nya lokaler.