Prysmian i Nässjö utvalt till globalt prestigprogram för unga

3 min läsning Publicerad 8 mars 2024

Är du ung och sugen på en internationell karriär? Prysmian Group är en av de globala koncerner som erbjuder traineeprogram på olika nivåer. ”I sommar ger vi gymnasieungdomar från Nässjö möjligheten att åka på teknikläger i Milano”, berättar HR Advisor Kristina Hellqvist.

Kristina Hellqvist, HR Advisor.

Vad sägs om att börja sommarlovet med en vecka i Italien? Med besök på Prysmian Groups huvudkontor i Milano och teknikläger på prestigeuniversitetet Fondazione Politecnico? Nu får  barn till kollektivanställda på Prysmian Group i Nässjö chansen att söka till Prysmian Groups Tech-Camp.

– Det är en unik möjlighet. Det är bara tre av våra tio fabriker i norra Europa som har blivit inbjudna. Tanken är förstås att stimulera teknikintresset bland barn och unga och att fånga upp de talanger som finns i vår närmiljö, säger Kristina Hellqvist.  

Ansökan i mars

Det är ingen dålig upplevelse som väntar. Som stipendiat får man chansen att fördjupa sig i ett av flera högaktuella teknikområden under ledning av forskare vid Fondazione Politecnico: Programmering i Python, Cybersäkerhet, Robotik, Autonoma fordon, Racingbilsdynamik, Grön energi eller Artificiell intelligens. Resa och boende ingår också.  

För att kunna söka måste man alltså ha en förälder som jobbar på Prysmian, vara över 16 år, ha minst ett år kvar på gymnasiet och behärska engelska. Ansökan ska vara inne senast den 31 mars och blir man utvald så bär det i väg direkt efter skolavslutningen. 

– Har man rätt inställning så skulle jag vilja säga att chanserna är goda, resonerar Kristina Hellqvist.  

Program för studenter och anställda

Om man nu inte har turen att ha fötts in i en Prysmian-familj så finns det många andra sätt att göra en internationell karriär i koncernen. 

– Den som anställs av oss, har yrkeslivserfarenhet och är under 30 år kan söka till vårt femåriga STEMIT-program. Då får du bland annat göra projektarbeten och internationell praktik, inom ramarna för den tjänst som du har rekryterats till.

För högskolestudenter erbjuds ett ambitiöst GRADUATE-program som man kan söka till efter avslutad examen. Du söker till en Prysmian-enhet i ditt hemland – i det här fallet Nässjö – där du får jobba på hemmaplan i två år som sedan följs upp av tre år internationellt. Under tiden hittar du din roll inom koncernen.  

Matthew Kosova från Michigan, USA och Zofia Trebicka från Warzawa, Polen.

Världen kommer till Nässjö 

Just nu är Prysmian i Nässjö värd för två deltagare i GRADUATE-programmet: Zofia Trebicka från Warzawa, Polen och Matthew Kosova från Michigan, USA.

– Som programdeltagare får du erbjudanden från Prysmians enheter runtom i världen beroende på din profil och vilken kompetens de söker. Sedan väljer du helt enkelt det som känns mest intressant, förklarar Matthew som fastnade för Prysmians program för att det ”helt enkelt var det bästa”:

– Som ingenjör tycker jag att Prysmian är ett företag i stark tillväxt som erbjuder en stor bredd och många möjligheter att utvecklas, med en omfattande katalog interna kurser.

Zofia kommer från Warzawa, Polen, där hon läst till kemiingenjör. Därefter pluggade hon management-programmet för ingenjörer vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

– Jag har valt att ha Sverige och Nässjö som min ”hemort”. Var jag gör min utlandspraktik återstår att se, men jag är nyfiken på Nederländerna. I framtiden skulle jag vilja specialisera mig på produktutveckling. Prysmians produkter är oerhört komplexa, vilket tilltalar mig.

Ökar med 30 procent

Att driva den här typen av program är helt enkelt ett sätt att säkerställa kompetensförsörjningen inom koncernen, säger Kristina Hellqvist. 

– Vi ser långsiktigt på vårt engagemang i Nässjö och kommer alltid att ha ett stort behov av kompetens inom olika områden. Vi fortsätter att växa och ökar vår produktion med 30 procent. Och precis som Zofia säger driver vi en avancerad tillverkning av komplexa produkter, vilket ställer höga krav även på vår produktionspersonal.

Prysmian Group Nässjö

• Prysmian-koncernen är en världsledare inom utveckling och tillverkning av kabellösningar. Jord- och sjökablar, system för kraftöverföring samt mellan- och lågspänningskablar. Koncernen har en nyckelroll i den gröna omställningen.

• Prysmian-koncernen har 30 000 medarbetare runtom i världen. 200 av dem finns vid anläggningen i Nässjö som fokuserar på mellanspänningskablar. Koncernen är börsnoterad, har produktion i 106 fabriker och finns i 50 länder. Huvudkontoret ligger i Milano.