Polisen storsatsar på kontaktcenter i Nässjö

2 min läsning Publicerad 5 maj 2022

Nu drar ombyggnaden för Polisens nya kontaktcenter i gång i Nässjö. Cirka 4 700 kvadratmeter och ett 15-årigt hyreskontrakt borgar för många nya jobbtillfällen i Nässjö. ”Det här är vårt största projekt hittills och det är naturligtvis jätteroligt att Polisen väljer att satsa långsiktigt på Nässjö”, säger hyresvärden Martin Axeheim på SML Fastigheter.

Det är till Storgatan 49, det tidigare så kallade SML-huset, som Polisens kontaktcenter ska flytta vid årsskiftet 2023-2024. Därmed lämnar man de tidigare lokalerna på annan plats i Nässjö, till förmån för betydligt större och nyrenoverade lokaler.

Del av nationell satsning

– Flytten är en del av satsningen på Nässjö som centrum för Polisens kommunikation i tre län, berättar Frida Martinsson som är sektionschef för Polisens kontaktcenter i Polisregion Öst.

 Polisens kontaktcenter i Nässjö, PKC, ska ta emot samtal och arbeta med initiala utredningsåtgärder för Östergötlands, Södermanlands och Jönköpings polisområden. Den som ringer 114 14 i något av de tre länen kommer alltså att bli kopplad till PKC i Nässjö som tar emot tips, anmälningar och frågor. 

– Sedan något år tillbaka har vi också uppdraget att driva initiala utredningsåtgärder på PKC, för att avlasta. Det innebär att vi behöver rekrytera mer personal, samtidigt som vi behöver större och mer ändamålsenliga lokaler – bland annat tystare rum som lämpar sig för utredningsuppgifterna, förklarar Frida Martinsson.

Fortsätter att växa

Exakt hur många nya arbetstillfällen det kommer att innebära för Nässjö, och hur många som ska arbeta vid det nya kontaktcentret, kan och får Frida Martinsson inte svara på, eftersom det är emot verksamhetens policy. Men när polisen sökte nya medarbetare till kontaktcentret i höstas så angavs medarbetarantalet till ett 100-tal, och fler lär det alltså bli under de kommande åren.

– Vi har ett pågående verksamhetsuppdrag med en komplexitet som ökar över tid och det kommer att kräva en viss rekrytering på årsbasis. Verksamheten kommer definitivt fortsätta att växa, bekräftar Frida Martinsson och fortsätter:

– Polisen har för avsikt att förstärka sin lokala närvaro i hela Sverige. Det är viktigt att medborgarna upplever att vi inte bara finns i storstäderna. Vi på PKC i Nässjö har fått det viktiga och ansvarsfulla uppdraget att förvalta den lokala närvaron för tre län.

Långsiktig stabilitet

SML Fastigheter har nyligen tecknat avtal med entreprenören som ska genomföra den omfattande ombyggnationen.

– Det blir en lokalt känd aktör, Brantås Bygg i Vetlanda, som får uppdraget. Vi drar igång planeringen direkt med ambitionen att få till byggstarten så fort som möjligt, berättar Martin Axeheim.

SML Fastigheter kommer inte att nyanställa på grund av det nya projektet, men Martin Axeheim konstaterar att Polisens förtroende innebär arbetstillfällen under byggnationen samt ger en långsiktig stabilitet på sikt.

 – Och då tänker jag inte bara på att vi på SML får möjligheten till arbetsro tillsammans med en långsiktig hyresgäst, utan att hela Nässjö drar fördel av de nya arbetstillfällena.