Handeln och behövande i Nässjö gynnas av julsatsning

3 min läsning Publicerad 14 oktober 2021

Nu är Fadi igång igen. Frisören och sociala entreprenören Fadi Madiouaya driver projektet ”En jul för alla”, en win-win för näringslivet och behövande lokalt i Nässjö. Med sig på tåget har han flera organisationer som arbetar lokalt med de mindre bemedlade.

Det började vid matbordet hemma hos Fadi, när familjen pratade om att göra något för behövande människor i Nässjö. Som så många gånger tidigare, förstod Fadi att näringslivet måste involveras. Å andra sidan måste även hjälporganisationer engageras för att kunna identifiera behoven. Där föddes idén om ”En jul för alla” – en insamlingskampanj där företag köper presentkort från Nässjö Shopping, vilka sedan delas ut till behövande i Nässjö. Med i satsningen är Frälsningsarmén, RIA Hela Människan (som drivs av kyrkorna gemensamt i Nässjö), Nässjö Kvinnojour och Svenska Kyrkan.

 – Jag vet var de goda krafterna finns. Jag kollade runt, och samlade ihop många goda krafter och satte mig in i deras verksamhet. Presentkort från Nässjö Shopping innebär att familjer som inte har det så bra ställt kommer kunna välja att köpa vad de vill. Samtidigt återinvesterar man i butikerna, säger Fadi.

Lars Heimdahl, som representerar Frälsningsarmén, har varit engagerad i insamlingsarbete i många år.

– Julgrytorna, som vi samlar in till varje år, har vi hållit på med i Sverige sedan 1905 och i Nässjö något år senare. Jag var inte med då, men jag har varit med i sextio år. Vi har vänt oss till privatpersoner och företagen har vi inte riktigt kommit åt på det här sättet. När Fadi kom med det här initiativet sa vi att julgrytorna måste vara för sig, men kan vi få grädden på moset med det här så är det guld värt, säger Lars.

Medlen fördelas över året

Många är generösa runt jul, menar Lars, men behoven är konstanta. Det är inte lika lätt att göra en insamling i exempelvis mars, så därför kommer de insamlade medlen från ”En jul för alla” att kunna delas ut under hela det kommande året. Det är de engagerade organisationerna som gemensamt bestämmer var behoven kommer att tillgodoses.

– När jag startar sådana här projekt vill jag aldrig hantera pengar. Det är de olika välgörenhetsorganisationerna som vet var behoven finns, och all fakturering administreras från Nässjö Köpmannaförening. Jag har fullt förtroende för de här organisationerna att förvalta de insamlade medlen på bästa sätt, säger Fadi.

Inför jul kommer Fadis salong att kostnadsfritt klippa behövande och salongen bidrar även med 20 000 kronor till insamlingen.

– Det är i samband med att salongen fyller 22 år för att dela med mig av framgångarna, säger Fadi.

Två konserter

Den 17 december arrangeras dessutom en kostnadsfri konsert för människor som nämnda organisationer arbetar med. Dagen därpå är det de deltagande företagens tur att få ta del av en konsert.

– Det är en konsert med Erling Lundberg och Frälsningsarméns musikkår. När man arrangerar en sådan här insamling är det viktigt att företagen känner att de får något tillbaka, att de tackas och får vara synliga, säger Fadi. Medlen som samlas in kommer inte att vara öronmärkta för de olika organisationerna, utan fördelas efter behov efter beslut i en gemensam grupp där organisationerna samarbetar med varandra.

– I Frälsningsarmén är vi väldigt synliga utåt, men alla de här organisationerna gör ett lika viktigt arbete. Det är ett oerhört viktigt ansvar som vi har att förvalta, säger Lars.

Finns goda krafter

Samtliga deltagande organisationer kommer att fortsätta sina egna verksamheter på sedvanligt manér. ”En jul för alla” ersätter inte det befintliga arbetet utan kompletterar det.

– Varje gång jag är inblandad i en sådan här satsning slås jag av vilka goda krafter det finns i vårt samhälle. Det finns mycket oro och misstro i samhället nu, men det är bara på ytan, det märker jag. Det finns fortfarande mycket gott hopp om framtiden för vårt fina Sverige, avslutar Fadi Madiouaya.