Fodax inviger ny fabrik i Nässjö

2 min läsning Publicerad 24 juni 2019

Det är bråda dagar på Fodax. Arbetet i den nya hundfoderfabriken på Verkstadsgatan i Nässjö är minst sagt intensivt inför invigningen den 27 juni. ”Vi mer än dubblar vår yta och produktionskapacitet med den här satsningen”, säger Emil Ekman, verksamhetsansvarig på Fodax.

Emil Ekman på Fodax i Nässjö.

Fodax startades under tidigt 1990-tal av familjen Ekman i Kvarnabol strax utanför Nässjö. Där har tillverkningen av färskfoder för hundar varit etablerad ända till nu. I november 2018 köptes verksamheten av det finska bolaget Snellman. 

– Som en del av Snellman-koncernen ser vi stor möjlighet att expandera. Och när vi fick möjlighet att köpa den här fastigheten föll allt på plats, berättar Emil. 

De nya lokalerna ligger på Verkstadsgatan där Randek hade verksamhet fram till 2008. Sedan dess har lokalen varit uthyrd till flera olika företag. Det som tilltalade Fodax var lokalens storlek och takspann som gör att de på ett enkelt sätt kan anpassa den efter egna behov. Den nya fabriken blir cirka 2500 kvadratmeter vilket är mer än dubbelt stort som lokalen i Kvarnabol. 

– Här kommer vi kunna tillverka 100 ton per vecka. I den gamla fabriken låg vi på 25-30 ton per vecka. Så det här är en investering som skapar förutsättningar för expansion och nyanställningar, säger Emil. 

Högtidlig invigning

Under invigningen den 27 juni bjuds på mat och dryck och själva ”bandklippningen” utförs av kommundirektör Karl G Bartoll. 

– Vi får väl se om det blir traditionell bandklippning eller kanske något helt annorlunda, säger Emil hemlighetsfullt. 

Fodax är specialiserat på färskfoder till hundar och efterfrågan ser ut att öka stadigt. I takt med att vi blir allt mer noggranna med vad vi stoppar i oss själva ökar också intresset för vad vi matar våra husdjur med. 

– Det finns en ökad medvetenhet bland hundägare. Hundar är rovdjur och skapta för att äta rått kött. Så det finns en logik i att efterfrågan på färskfoder ökar, berättar Emil Ekman. 

Produktionen i den nya fabriken beräknas vara i full drift i september. Då kommer också ett kommer också ett uppdaterat produktsortiment att presenteras för marknaden. 

– Men det är hemligt än så länge, avslutar Emil.