Fånga upp kompetensen: Anställ en sommarjobbare!

3 min läsning Publicerad 2 juni 2022

Det första jobbet betyder mycket. Inte bara för Nässjös ungdomar utan för företagens framtida kompetensförsörjning. ”Genom att ge en ung Nässjöbo chansen i sommar så hjälper du inte bara en person in på arbetsmarknaden. Vi har många bra exempel på ungdomar som har sommarjobbat och sedan gått vidare och blivit viktiga spelare hos sina företag”, säger NNABs VD Claes Johansson.

I samband med pandemin var behovet av feriepraktik och sommarjobb bland unga extra stort, och därför gick NNAB ut med en uppmaning till kommunens företag – något som också hörsammades.

– Erfarenheten är att våra Nässjöföretagare ställer upp för våra ungdomar och ser värdet av att de får en plats, att de får träna sig in på ett företag, blir sedda och inkluderade i samhället. 2021 blev ett succéår med ett otroligt mottagande från företagen som erbjöd omkring 350 jobb till unga, berättar Claes Johansson.

Det är en vinn-vinn, menar Claes.

– Som arbetsgivare får du möjlighet att skapa kontakter med framtidens jobbkompetenser samtidigt som ungdomarna får en värdefull yrkeserfarenhet. Dessutom gör du en insats för samhället.

För dig som arbetsgivare är Arbetsförmedlingen i Nässjö en självklar kontaktyta, konstaterar Arbetsförmedlingens företagsrådgivare Michael Grund:

– Lägg ut jobbet i vår platsbank. Utöver platsbanken har vi flera digitala verktyg som underlättar rekryteringsprocessen, som snabbintervjuer där du snabbt kan möta ett större antal sökande över video.

Högt söktryck

Vid sidan av det privata näringslivet kommer Nässjö kommun att göra en stor insats även denna sommar.

– Nässjö kommun erbjuder feriepraktik för ungdomar som slutat årskurs 9 eller gått första året på gymnasiet, där man anställer handledare som stöttar ungdomarna. Feriepraktik söks via kommunens personalavdelning, berättar Helen Tarenius som är utbildningschef på Nässjö Lärcenter.

– Vi har dessutom en del unga människor som går på Komvux och kan gå ut i sommararbete.

2021 var det rekord i antalet sökande till kommunens feriepraktikplatser och även rekord i antalet platser som kommunen kunde erbjuda feriepraktikplatserna.

– I år har vi ännu fler sökanden och trycket har varit mycket högre, men vi har också fått in fler antal platser, berättar kommunalrådet (S) Sara Lindberg.

Även vikariat

I slutet av april beslutades om en ändringsbudget bland annat Nässjö Lärcenter tilldelades 700 000 kr. De pengarna ska användas till att anställa fler handledare för feriepraktikanter och på så sätt skapa möjlighet att ta emot fler feriepraktikanter.

– För feriepraktiken har vi idag 253 platser inom kommunens verksamheter. Vi har 10 platser till Ung Drive. Vi satsar på att kunna erbjuda alla som ansökt en plats. Förra året kunde vi erbjuda alla ansökande ungdomar en sysselsättning genom antingen feriepraktik eller Ung Drive som innebär att man får prova på att starta eget UF företag, säger Sara Lindberg.

– I år siktar vi på samma framgång att kunna erbjuda alla ansökanden en plats – men vi är inte riktigt klara ännu. Hittills har vi erbjudit 325 av 334 ansökanden till feriepraktikplatsen en kommunal feriepraktikplats. Cirka fem stycken ytterligare av dessa är erbjudna en Ung Drive plats.

Förutom feriepraktiken så erbjuder kommunen även sommarjobb i form av vikariat inom till exempel äldreomsorgen. För feriepraktikplatserna ska man vara född 2006 eller 2005 i år. För sommarjobb inom vården ska man ha fyllt 18 år.