Björkenäs Mathantverk gör jätteinvestering – bygger mejeri och gårdsbutik

3 min läsning Publicerad 12 maj 2022

Björkenäs Mathantverk är i färd med stora byggplaner – ett mejeri, en dygnetruntöppen gårdsbutik och en restaurang kommer att finnas på plats innan nästa sommar.

Paret Alexander Lowejko och Emelie Fällgren. Foto: Dayfotografi

Det är sommar, du sitter på en lantlig innergård utanför Ormaryd med en lokalproducerad eldostburgare och vilar blicken på några getter som stirrar tillbaka från hagen precis intill. Slänger ett getöga, om du så vill. Ölen är bryggd tio meter från där du sitter, och hela matupplevelsen är lokalproducerad, signerad Björkenäs Mathantverk. Så ser drömbilden ut när Björkenäs Mathantverk är i färd med att bygga ut sin verksamhet till att omfatta tre nya byggnader: ett mejeri, en gårdsbutik och en tredje byggnad, där bland annat ett ölbryggeri kommer kunna etablera sig. Paret Emelie Fällgren och Alexander Lowejko driver tillsammans företaget sedan tre år.

– Egentligen startade vi mejeriet utan att ha ett mejeri. Vi började tillverka ost hemma i köket, i en stor kastrull. Vi gjorde färskost först, och utvidgade sedan till stekost. Sedan lånade vi ett restaurangkök vi fick vara i på lördagar. För ett år sedan fick vi vårt mejeri på hjul, som vi körde hem från Bollnäs i trettio kilometer i timmen. Det tog sin tid. Men innan nästa sommar siktar vi på att ha ett fast mejeri i en av byggnaderna, säger Alexander.

Mathantverk med lokala råvaror

Björkenäs Ost har gjort sig kända för sin lokalproducerade eldost – du vet, den sort som kallas för halloumi om den är cypriotisk. Mjölken köps från en gård i Eksjö. Utöver mejeriverksamheten hålls en hel del andra bollar i luften – bland annat biodling. Till burgarna gör de egna tillbehör, som majonnäs gjord på svensk rapsolja och lokala ägg, och de har även börjat labba med senap, vilket tycks vara en hel vetenskap.

– Senap är väldigt kul. Det är samma ingredienser men med olika malning eller olika temperaturer får man fram helt olika smaker, det är väldigt spännande, säger Alexander.

Redan nu har de en gårdsbutik online med fler än hundra produkter. När bygget är klart kommer man att ha öppet dygnet runt. Just öppettider är en återkommande utmaning för de som driver gårdsbutiker, men det kommer Björkenäs Mathantverk ordna med hjälp av en dörrlösning som är kopplad till BankID.

– Det sitter en QR-kod på rutan som man scannar, sedan knappar man in sin kod och så låses dörren upp. Då har man identifierat sig så vi vet vem som är där. Det finns en och annan sådan här butik redan, främst i städer. Som gårdsbutik blir vi nog unika med detta, säger Alexander.

Förutom via den egna butiken ser man företagets eldost på alltfler restauranger – däribland på lokala Vita Amandi. Från och med nästa sommar kommer man kunna avnjuta dem på plats då nybygget förväntas stå klart. Bygglovsprocessen är klar och finansiering har erhållits från europeiska jordbruksfonden och länsstyrelsen.

– Vi vet att det finns ett stort sug efter detta, efter genuina, lokalproducerade produkter garanterat fria från tillsatser, avslutar Alexander Lowejko.

Gårdsbutiken är uppkallad efter själva gården, Margaretelund.