Smålands Musikvaruhus lever vidare med ny ägare

2 min läsning Publicerad 17 december 2020

Det såg länge ut som om Östen Johannesson skulle nödgas lägga ner butiken som hans far startade 1925. Men så dök Jonas Hall upp, och nu övergår butiken till en ny ägare med idéer för framtiden.

Jonas Hall och Östen Johannesson tar i hand på ett coronasäkert vis. Bilden är tagen i Smålands Musikvaruhus.
Jonas Hall och Östen Johannesson tar i hand på ett coronasäkert vis.

Smålands Musikvaruhus är något av en institution. Under nittiofem år har butiken försett musiker med instrument och gett personlig service till tusentals människor. Östen Johannesson, vars far startade butiken 1925, lämnar nu över stafettpinnen till Jonas Hall, som sedan den 11 december står som ny ägare av butiken. 

– Jag har alltid haft en dröm om att ha en egen musikbutik. Visionen är att dels givetvis behålla det anrika företaget, och den kvalitet och expertis som finns, men också att utveckla det vidare, säger Jonas Hall. 

– Det känns väldigt roligt att Smålands Musikvaruhus lever vidare. Det är nittiofem år, det är klart att det sätter sina spår, känslomässigt också, säger Östen Johannesson.

 Så sent som i oktober var lokalen uppsagd. Östen hade planerat för en utförsäljning för att sedan släcka lyset för sista gången och stänga butiken. Det var ett i allra högsta grad vemodigt scenario, berättar Östen. Men så dök en seriös spekulant upp, och bara två månader senare är alla detaljer utredda och butiken kommer att leva vidare. Jonas och Östen har hunnit lära känna varandra, eftersom Jonas nu varit i butiken under några veckors tid. 

– Just nu känns allt bara fantastiskt. Det är ett brett utbud och så mycket att lära sig, och det är jag villig att göra, säger Jonas.

– Det vore jättekul att kunna se att det går vidare och lyckas. Jag tror att det blir så, vi märker att det finns stor kapacitet hos Jonas, säger Östen.

Tror på en expansion

Östen Johannesson kommer att fortsätta arbeta för butiken hemifrån med reparationer av blåsinstrument, vilket Smålands Musikvaruhus länge varit starka på. Jonas Hall vill förvalta det anrika företaget men även ta det in i sitt andra århundrade, med ett utökat utbud inom elektriska instrument som gitarr och bas. 

– Det finns potential att öka omsättningen ganska rejält, bara med lite marknadsföring. Förhoppningen är att ta in en heltidsanställd från och med i vår, säger han. 

Jonas Hall kommer från elektronikindustrin och har alltså ingen tidigare butikserfarenhet, men lägger nu all sin tid på att sätta sig in i sin nya roll. Musiken som sådan, däremot, har han desto mer erfarenhet av. 

– Jag är gitarrist och sjunger och sedan har jag också blåsbakgrund sedan tidig ålder, säger han. 

På frågan om vem av herrarna som spelar flest instrument, pekar Jonas på Östen. Född och uppvuxen i en musikaffär har han ett visst försprång, men från och med nu omges Jonas av diverse instrument dagligen. 

Vi får se hur ställningen är om ytterligare nittiofem år.