Elteknik och SmartTech Energy växer rejält – laddar för generationsskifte

3 min läsning Publicerad 2 maj 2024

Nässjöföretagen Elteknik och SmartTech Energy växer så det knakar – men vilar inte på lagrarna. Ägarfamiljen Särenborg planerar för generationsskifte och affärsutvecklar för framtiden. Målet? ”Vi vill öka omsättningen till 60 miljoner inom fem år”, säger Håkan Särenborg.

Gustav Särenborg, Jesper Cimen, Emmie Särenborg och Håkan Särenborg.

Men vi tar det från början. 2010 köpte Håkan Särenborg dåvarande Bodafors Elektriska tillsammans med en kollega. 2012 bytte företaget namn till Elteknik men bara några år senare gick Håkans kollega bort.

– Det var en väldigt tuff period både privat och för företaget, men vi tog oss igenom det tillsammans och därför känns det också extra bra att vi nu bygger för framtiden, säger Håkan.

2016 började Håkans dotter Emmie i familjeföretaget och några år senare, 2020 hakade brorsan Gustav på.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag jobbar med ekonomi, administration och marknadsföring och Gustav är utbildad elektriker och affärsområdeschef inom solenergi och batterilagring. Sedan är vi väl som familjeföretag är mest – alla hugger in där det behövs, skrattar Emmie Särenborg vars sambo Jesper Cimen numera också jobbar i företagen som affärsutvecklare. 

Ökat 300 procent

I Elteknik, som ingår i Elkedjan, fokuserar man på klassiska elinstallationer för både privatkunder och företag. Sedan 2021 driver familjen även bolaget SmartTech Energy, som också ingår i Elkedjan, med fokus på smarta energilösningar, solenergi, elbilsladdning, belysning och batterilagring. 

– Vi såg att trenden kring elbilar, solceller och batterilagring växte sig allt starkare och kände att vi ville möta den marknaden med ett helt nytt bolag som kan erbjuda smarta lösningar och trygghet hela vägen, förklarar Håkan Särenborg. 

Ett framgångsrikt koncept har det visat sig. För trots pandemi, komponentbrist och inflation så har det gått bra – riktigt bra. Det senaste året har Elteknik och SmartTech Energy tillsammans ökat omsättningen med 300 procent, samtidigt som antalet anställda har fördubblats.

Ett vackert träd utsmyckar kontorslokalerna hos Elteknik och SmartTech Energy. Ett minst sagt passande motiv för ett familjeföretag!

Fokus på affärsutveckling

Det har inte hänt av sig själv. Bakom framgångarna ligger två års hårt arbete med ett utvecklingsprojekt som omfattar företagandets alla delar. Särenborgs har gjort ett omfattande varumärkesarbete och har utvecklat marknadsföring och försäljning. Med Lars Axeheims stipendium i ryggen har de också byggt upp kompetensen i företaget. Man har även rekryterat nya tunga industrinamn till ledningsgruppen. Allt det här har utmynnat i att SmartTech Energy i dagarna sjösätter ett helt nytt koncept på marknaden, avslöjar Emmie:

– Kundfokuset är det drivande i båda bolagen. När det gäller SmartTech Energy har vi utvecklat och paketerat erbjudanden som gör det enkelt att investera i smarta energilösningar. Vi vill hjälpa kunden att välja rätt i en bransch där utvecklingen är väldigt snabb. Det ska vara enkelt, skalbart och framtidssäkert.

”Bra investering oavsett konjunktur”

– När räntor och inflation ger vika och konjunkturen vänder så står vi väl förberedda att möta marknadens investeringsvilja, säger Håkan Särenborg och avslöjar att målet är att nå en omsättning på 60 miljoner inom fem år. 

Det ska hända genom att SmartTech Energy tar nya marknadsandelar inom smart energi i Jönköpings Län och Småland. Att marknaden snart vänder på både privat- och företagssidan är familjen Särenborg övertygad om. Att byggmarknaden vill och vågar satsa är nödvändigt för att bibehålla kompetensen i byggbranschen och inte tappa drivet.  

– Att investera i hållbara lösningar och grön energi lönar sig alltid. Det är en bra investering som man kan göra oavsett konjunktur, säger Jesper Cimen.