Tio år som frilansfotograf: ”Man ser så mycket nytt”

Tio år som frilansare – men fotograf sedan generationer. Tomas Jansohn har fotat det mesta, men är inte mätt ännu. ”Man vill alltid uppnå bättre bilder”, säger jubilaren.
Tomas Jansohn, fotad av sonen Gustaf Jansohn.
Tomas Jansohn, fotad av sonen Gustaf Jansohn.

I Nässjö förknippar många honom med basketbilder och på de flesta hemmamatcher syns han med ett stadigt grepp om kameran – ett uppdrag han gör pro bono som en sponsring av klubben. Tomas Jansohn arbetar dock främst ute i landet. Nu firar han tio år som frilansfotograf och har genom åren gjort tusentals företagsbesök.

Tomas Jansohn har visserligen över 25 års erfarenhet som fotograf, så tioårsjubileet är mest en formalitet i sammanhanget. Och egentligen går historien ännu längre tillbaka: hans far var en duktig amatörfotograf och farfar var utbildad fotograf. Fotointresset har han haft med sig sedan han var liten.
–  Anledningen att jag fortsätter är nog att man får möjlighet att se så mycket nytt. Jag har gjort 3500 företagsbesök genom åren, gått igenom vad de jobbar med. Jag har fått insikt i en otrolig massa branscher. Vissa branscher har varit väldigt roliga att se. Och så har man på sätt och vis blivit en människokännare när man har träffat så många människor, säger han.

Avbilda en personlighet
Ofta gör han större reportagejobb, och han har fotograferat många kända och okända människor genom åren. Börje Salming, Pia Sundhage, Magnus Samuelsson, Per Holknekt för att nämna några namn som kommer upp under intervjun.
–  Fotar man människor så vill man ha fram någon sorts personlighet och kanske inte bara det där ytliga. Jag fotade en världsmästare i boxning en gång, Armand Krajnc. Han är en fighter, men han är mycket djupare än så när man börjar prata med honom. Och då får man fram helt andra sidor, säger han. [Artikeln fortsätter nedanför bildspelet]

Bilder tagna av Tomas Jansohn

 

Vara insatt
Tomas tillryggalägger 4-5000 mil om året på olika fotouppdrag. Till stor del är hans kunder företag, ofta stora sådana, där det gäller att fånga produkter på ett snyggt sätt. Bland annat fotar han mycket åt Caterpillar. Han har även en uppdragsgivare som tillverkar lyxbåtar, vilket innebär en inte så tråkig tillvaro till sjöss under ett antal dagar. Att fotografera handlar mer än bara om att hitta snygga vinklar, det gäller att sätta in i ämnesområdet, menar Tomas.
– Man kan inte bara ut och fota, då blir det inte så bra. Man får ha en plan. Och sedan är det inte så dumt att vara lite utbildad, i det här med kompositionsregler och så vidare. När man har lärt sig reglerna kan man bryta mot dem och göra det på ett snyggt sätt. Det finns en del som praktiserar hos mig. Jag brukar säga till dem att de tio tusen första bilderna blir värdelösa. Det är nog lite så tror jag, säger han.

Snabb utveckling
Få branscher har genomgått så omvälvande förändringar som fotografi. I takt med digitaliseringen och den ökande närvaron av mobila kameror har fotografyrket blivit utsatt för allt tuffare konkurrens. Tomas har följt utvecklingen på nära håll och tycker att det först är under de senaste fem, sex åren som den digitala tekniken faktiskt håller samma kvalitet som den analoga. Idag fotar han i stort sett endast digitalt.
– Med digitalt foto kan man bearbeta bilderna på ett helt annat sätt hemma. Innan fick man välja olika film för olika miljöer, så det är en jättefördel nu. Jobbet går fortare på plats men tar längre tid hemma. Så totalt sett lägger man mer tid nu, säger han.

Med många bilder att blicka tillbaka på har Tomas inte tröttnat. Man vill alltid uppnå bättre bilder, menar han, och man är aldrig bättre än det senaste jobbet. Nu lägger han en del av sin fritid ett eget fotoprojekt utanför arbetet. Exakt vad det handlar om är han hemlighetsfull om.
– Det blir väl färdigt så småningom. Det var därför man ville jobba med bild från början, att göra egna grejer, säger han.

Vad Jansohn har i kikaren, eller rättare sagt i kameralinsen, det får tiden utvisa.