Trygghetsrådet: fler in i arbete än ut

Under första kvartalet 2012 kom 108 uppsagda tjänstemän i Jönköpings län till Trygghetsrådet – 132 kom ut på arbetsmarknaden.
Magnus Gustafsson, regionchef för Blekinge/Småland ser goda siffror för Jönköpings län.

När 2012 går mot halvtid ser det ut som att Trygghetsrådet kommer att överträffa sina mål. Antalet tjänstemän som gick in i anställning översteg med god marginal antalet som blev uppsagda. Det innebär en ”återbäring” av anställningar på 122 procent (det vill säga ratio mellan uppsagda och anställda).
– För att man ska räknas in i dessa procent ska man ha gått till en ny fast anställning, en visstidsanställning längre än 6 månader eller ha startat företag. Det viktiga för oss är att visa på framtiden, att det finns hopp därute, säger Magnus Gustafsson, Trygghetsrådets regionchef för Småland-Blekinge.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och av PTK, vilket innebär att de arbetar oberoende både mot arbetsgivaren och arbetstagaren. De går in i olika skeenden i ett företag, bland annat när diskussioner förs om att säga upp personal.
– Vi utbildar arbetsgivare och fackliga i ”det svåra samtalet”. Det kan vara mycket att jobbigt att ta ett uppsägningssamtal. Ofta har man situationen att man blivit ansvarig chef för dem som man haft som arbetskamrater tidigare. Men det är viktigt att personalen sägs upp på ett bra sätt.
– Dessutom erbjuder vi rådgivning till de anställda. Alla uppsagda tjänstemän som har varit fast anställda i ett år har rätt till en rådgivare under två år från sista anställningsdagen, säger Magnus Gustafsson.

Stödet till uppsagda tjänstemän tar sig olika uttryck. Vissa, som kanske inte sökt ett enda jobb under de senaste trettio åren, kan behöva hjälp med att skriva CV. Andra kan få hjälp med utbildningar.  Men Trygghetsrådet ska inte bara ses som en hjälp för nyuppsagda. I och med deras tidiga vetskap om uppsägningar har de en omfattande rekryteringsbas för andra företag.
– Vi är de första som känner till när tjänstemän blir arbetslösa. Vissa företag som har fått upp ögonen för oss, ringer oss i första hand när de vill rekrytera. På så sätt kan vi även vara en partner under ljusare tider. Det blir en billig och smidig form av rekrytering, avslutar Magnus Gustafsson.