SmartWater: osynlig vätska förhindrar stölder

SmartWater MärkDNA– en osynlig stöldskyddsmärkning – vinner mark i Sverige. Mattias Thyr ska ta teknologin till konsument med hjälp av cykel- och motorcykelbranschen samt hjälpa företagen i Nässjö.
Mattias Thyr och Mikael Ljungsten märker en cykel med SmartWater - en stöldskyddsvätska som har stor avskräckande effekt.
Mattias Thyr och Mikael Ljungsten märker en cykel med SmartWater – en stöldskyddsvätska som har stor avskräckande effekt.

I Storbritannien har tekniken använts i snart 20 år. Nu är stöldskyddsmärkningsvätskan SmartWater på god väg in i Småland – en vätska med en unik blandning av metaller, även kallad DNA-märkning, som man penslar på sina värdefulla ägodelar. Mattias Thyr, före detta tävlingscyklist och numera tävlingsarrangör, har knutit avtal med distributören SmartWater Sverige för att sprida SmartWater genom återförsäljare i cykel- och motorcykelbranschen, för att nå konsument.
– Idag har folk cyklar för tiotusentals kronor. Just i år har det faktiskt börjat ske organiserade stölder på cyklar, för miljonbelopp. Det har inte skett sådana stölder innan på den skalan. Motionstrenden har pågått i fem år, nu har buset fattat att det är pengar i det här och förra året anmäldes 70 900 cykelstölder, säger Mattias Thyr.

För den bestulne, menar Thyr, är det ofta krångligt att få tag i en liknande cykel och det innebär många gånger en tid utan cykel eller motorcykel.
– MärkDNA-vätskan används till verktygen och andra föremål i garaget. Det är ingen speciell cykelmärkning utan den är certifierad för utomhusbruk i fem år och godkänd för att märka smycken, konst och antikviteter, säger han.

När man lyser på vätskan med en ficklampa av viss UV-frekvens, blir det märkta området grönt. Varje flaska har en kod som är unik för ägaren.
När man lyser på vätskan med en ficklampa av viss UV-frekvens, blir det märkta området grönt. Varje flaska har en kod som är unik för ägaren.

Produkten fungerar på så sätt att man registrerar sin MärkDNA-kod i en databas (ackrediterad av polismyndigheten) så att vätskan kan knytas till ägaren. Vätskan är osynlig, men syns när polisen lyser på den med ficklampor av en specifik UV-frekvens. Inte minst handlar märkning med SmartWater om att avskräcka tjuvar när de ser information om att föremål är märkta. Serienummer och andra synliga märkningar är enklare att göra något åt – slipa bort eller stansa om – men det svåra med SmartWater är att veta var märkningen sitter.
– Under det senaste året har Polisen haft projekt där man i Stockholm kör en kampanj mot inbrott. Vi hade tre stadsdelar med 500 hushåll i vardera som fick ett gratispaket. Skyltar sattes upp på lyktstolpar och så vidare. Polisen kunde konstatera att inbrotten hade minskat med mellan 25-50 procent beroende på stadsdel, detta i tre av Sveriges mest inbrottstäta kommuner, säger Mikael Ljungsten, Marknadsansvarig för SmartWater Sverige som också är hemmahörande i Nässjö.

Det är få produkter som marknadsförs direkt mot tjuvar, men när det gäller SmartWater är kriminella alltså en viktig målgrupp, just i avskräckande syfte. Om ett föremål trots märkning blir stulet, underlättas polisens arbete väsentligt när de finner ett märkt objekt. Polisen arbetar proaktivt med MärkDNA.
– Vi har levererat cirka 1600 lampor, dedikerade till patrullerande bilar runtom i landet, säger Mikael Ljungsten.

Intresset för produkten är stort, och bland annat Trafikverket kommer att märka upp koppar längs järnvägen med SmartWater. Elstationerna i Sveriges fasta telenät är också märkta, även i de fallen för spårning av koppar. Produkten används dock i ett flertal vitt skilda sammanhang där stöldbegärliga föremål är vanligt förekommande.
– Verktygsstölder är rätt stora i Sverige. Verktyg försvinner för 1,3 miljarder varje år. Lambertsson maskinuthyrning märker varenda depå i hela Sverige med SmartWater, säger Mikael Ljungsten.

SmartWater är ett av tre varumärken inom MärkDNA som är godkänt av polismyndigheten.