Nationell konferens arrangeras i Nässjö

Konferensen Framtidens Järnväg ska locka företag och organisationer inom tåg- och järnvägsbranschen att prata om innovation och utveckling. Bakom initiativet står branschföreningarna Järnvägsklustret och Nordic Infracenter, som bedrivs som en enhet hos oss på Nässjö Näringsliv.

Framtidens Järnväg
Hans-Inge Almgren, projektledare på Nordic Infracenter, framför Hotell Högland där Framtidens Järnväg arrangeras.

Järnvägsbranschen i Sverige går som tåget, men många företag förverkligar inte sina innovativa idéer i samma utsträckning som andra branscher. Därför krokar branschföreningarna Järnvägsklustret och Nordic Infracenter arm och arrangerar för första gången Framtidens järnväg – en temakonferens om innovation och utveckling.

–Programmet bjuder både på inspiration och kunskap, men framförallt råd för att få igång innovationsprocesser både med hjälp av egna och externa pengar. Järnvägsbranschen är enormt stor och kommer att växa ännu mer de kommande åren tack vare statliga satsningar, men av någon anledning sker väldigt lite forskning och utveckling av nya innovationer i branschen. Det är livsviktigt om Sverige ska fortsätta att vara världsledande inom tåg och järnväg, menar initiativtagarna Anna Wallén, verksamhetsledare för Järnvägsklustret och Hans-Inge Almgren, projektledare för Nordic Infracenter.

Välfyllt program

Konferensen inleds av Kaj Mickos, entreprenör och professor i innovationsteknik med fler än 30 patenterade innovationer. Kaj kommer både att inspirera, visa på möjligheter och dela med sig av sin erfarenhet hur man tar idéer till verklighet. Dessutom kommer Hyperloop Sverige och berättar om hur framtidens järnväg ser ut. Clas Tegerstrand från EuroClas delger vilka finansieringsmöjligheter som finns att söka för innovationsprojekt och Anna Wallén, verksamhetsledare för Järnvägsklustret, berättar om Testspår – en helt ny testanläggning utanför Västerås där företag kan hyra in sig för att testa innovationer.

Vidare får åhörarna höra det senaste från Trafikverkets E-pilotprojekt, hur ett mindre företag arbetar med innovationsprocesser och hur det i praktiken går till att rigga ett forskningsprojekt mellan näringsliv och akademi.

–Det blir en fullmatad dag med kunskap, men också en hel del tid för nätverkande mellan kollegor och föreläsare. Vi hoppas att konferensen blir vändpunkten för järnvägsbranschen när det gäller innovation, forskning och utveckling, avslutar Hans-Inge Almgren och Anna Wallén.

Läs mer på www.nordicinfracenter.se